Det miljövänligare alternativet till laserskärning

Vattenskärning

Vattenskärning är en mer miljövänlig metod för att skära i nästan alla material allt från gummi till titan. Vattenskärning ger hög kvalitet till lågt pris och är ett miljövänligt alternativ.

 

Stor precision, låg kostnad

Miljövänlig vattenskärningsteknik

Vattenskärning sker genom att vatten trycks ut i hög koncentration genom ett litet hål med så hög hastighet att strålen kan skära igenom de flesta material. Vattenskärningsmaskiner med stor kraft kan skapa strålar med en hastighet av ca 1000km/h

En annan stor fördel med vattenskärning jämfört med till exempel laserskärning är att det inte produceras någon värme som påverkar materialet då vattenskärning sker med kall bearbetning. Det gör att materialet inte påverkas. 

Vattenskärning lämnar endast vatten och spån som restprodukt och kräver inte många delar då maskinen använder samma munstycke för alla material.

Fördelarna med vattenskärning är många.

  • Skärsnitt endast 1 mm tolerans +/- 0,10 mm
  • Fin snittyta reducerar efterbehandling
  • Kall bearbetning förändrar ej materialet 
  • Miljövänlig metod
  • Mer råmaterial, mindre spill
  • Låg kostnad vid korta serier och prototyper
  • Skär hål, klar för gängning/brotschning
  • Trumling och gradning av detaljer

Stora möjligheter

Konstruktörer har också vid vattenstråleskärning en ny möjlighet att utforma sina maskinkonstruktioner och maskindetaljer i helt nya former och designer till en lågt kostnad. Här är det fritt fram att släppa loss ide och fantasi för en optimal konstruktionslösning. Verktygstillverkare kan vi hjälpa med vattenstråleskärning i härdat och ohärdat verktygsstål utan risk för härdning och förändring av stålet till en tjocklek upp till 100 mm.

Prototyper av olika material framtages till en låg kostnad. Vi kan med abrasiv vattenskärning skära i alla förekommande material upp till tjocklek 100 mm enligt följande exempel: Syrafast plåt, rostfri plåt, svartplåt, aluminiumplåt, hardoxplåt,weldox- plåt, verktygsstål härdat eller ohärdat, titan, wolfram, sten,ohärdat glas,plast i olika kvaliteter, gummi, skumgummi, magnet,isolerings- matrial, koppar, mässing, brons, olika kompositmatrial, plywwood- skivor, golvmattor, perstorpskivor.